Φροντίδα περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης

Φροντίδα περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης

By : -

Φροντίδα περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεών μας με τις οποίες πληροφορούμε πάντα το κοινό και τους φορείς για την κατάσταση στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης ενημερώνουμε ως προς τα εξής:

Οι υλοτομίες των προσβεβλημένων ατόμων πεύκης συνεχίστηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζοντας την εξάπλωση του εντόμου. Η  ΑΔΜΘ ακολουθώντας πιστά το σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε στις αρχές Ιουνίου του 2019, προχωρά σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλύτερη και αυτό μπορεί κανείς να το αντιληφθεί και δια γυμνού οφθαλμού.

Το τελευταίο πρόβλημα δημιουργήθηκε με την αποκομιδή των υπολειμμάτων καλλιεργητικής υλοτομίας,  τα οποία είχαν εναποτεθεί  κατά μήκος των δασικών δρόμων και της αντιπυρικής ζώνης σε συνολικό μήκος περί τα 20χλμ. Η ΑΔΜΘ αφού εξάντλησε τις πιστώσεις από κάθε πιθανή πηγή, ζήτησε τη βοήθεια των δήμων και της ΠΚΜ. Δυστυχώς, παρά την αρχική θετική στάση, στην πράξη δεν παρασχέθηκε καμία βοήθεια.

Μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο παραμονής των εστιών αυτών στο δάσος, η ΑΔΜ-Θ μετέφερε στον προϋπολογισμό της πιστώσεις από άλλους σκοπούς για να καταφέρει να μισθώσει 3 θρυμματιστικά (το ένα ερπυστριοφόρο) και να ολοκληρωθεί σήμερα ο θρυμματισμός του συνόλου των υπολειμμάτων. Υπενθυμίζουμε πως παρόλη την τιτάνια αυτή προσπάθεια,εφόσον οι καλλιεργητικές εργασίες του Δάσους συνεχίζονται, θα παραχθούν επιπλέον υπολείμματα τα οποία θα πρέπει να θρυμματιστούν.

Εφιστούμε την προσοχή όλων και επιμένουμε να ελπίζουμε στην αρωγή από πλευράς των ΟΤΑ, οι οποίοι λαμβάνουν από το κράτος σημαντική επιχορήγηση για πυροπροστασία.

Σημείωση τέλους: Δημοσιεύθηκε στην «Μακεδονία της Κυριακής» συνέντευξη του αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Σωκράτη Δημητριάδη με σωρεία ανακριβών και ψευδών δηλώσεων που θίγουν μια τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε στην ΑΔΜ-Θ. Είναι σαφές και σε έναν αδαή ακόμη αναγνώστη πως ο κος Αντιδήμαρχος δεν φρόντισε να ενημερωθεί καθόλου, ή να διαβάσει τις ανακοινώσεις μας, πριν δώσει τη συνέντευξη .Τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα. Η πόρτα μας και η επικοινωνία ήταν πάντοτε ανοιχτή για ενημέρωση και θα τον βοηθούσε να μην εκτίθεται.

Διευκρινίζουμε ότι:

α) Η προσβολή του περιαστικού δάσους από το φλοιοφάγο έντομο κατέστρεψε μέχρι σήμερα ποσοστό μικρότερο από το 15% των δένδρων Τραχείας Πεύκης.

β) Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης είναι πλήρως στελεχωμένη δασική υπηρεσία.

γ) Η στρατηγική της μεταπυρικής διαχείρισης του περιαστικού δάσους που ακολούθησε η δασική υπηρεσία, ως διαχειριστής της καμένης έκτασης, ήταν η δημιουργία ενός νέου μικτού δάσους που θα συνίσταται από κωνοφόρα και ενδημικά πλατύφυλλα (αριά, δρυς, κελτίς, κουτσουπιά, πλατάνι, συκιά, μουριά, φράξος, φυλίκη, ψευδακακία, σπάρτο, πικροδάφνη, κ.α.) σε αναλογία που κυμαίνεται μεταξύ 70% και 30% αντίστοιχα.

Ήδη μετά την απομάκρυνση των προσβεβλημένων από το έντομο δένδρων, έγιναν πλέον εμφανή τα πλατύφυλλα είδη :Δρυς Χνοώδης, Κελτίς, Φράξος όρνος, Αριά, Κουτσουπιά

https://mega.nz/file/00xnRa7B#BUwc3hoE6A_4GN2PdF_839yxWn39PesJRmWJkdROKIw

Δ) Μετά την προσβολή του δάσους από το φλοιοφάγο έντομο Tomicuspiniperda  συντάχθηκε η  μελέτη «Βελτίωσης και συμπλήρωσης της βλάστησης των τμημάτων 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 12 και 25 του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης» από την οποία προβλέπεται επέμβαση σε 28 επιφάνειες 12 τμημάτων του περιαστικού δάσους, με φύτευση 15 διαφορετικών ειδών πλατύφυλλων δενδρυλλίων (αριά, δρύς, φράξος, κουτσουπιά, συκιά, μουριά, πικροδάφνη κ.α.) συνολικού αριθμού 42.500, τα οποία παρήχθησαν στο δασικό φυτώριο Λαγκαδά.

 

 

 

                                                                                                                     Ο Συντονιστής  ΑΔΜΘ

                                                                                                                       Δρ Ιωάννης Σάββας